Гигиеническая оценка опасности транспорта многокомпонентных смесей нефтепродуктов - Дмитриев, А.В.; Захаров, А.П.; Дорохина, М.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Розроблений метод прискореної оцінки небезпеки багатокомпонентної суміші нафтопродуктів різного хімічного складу і токсичності для працівників автомобільного, залізничного, морського або трубопровідного транспорту. Об’єктами досліджень була якість нафтопродуктів і безпека компонентів нафтового генезу при масообміні з виробничим середовищем і трансформації в навколишньому середовищі при аваріях на транспорті. Як основні методи досліджень були вибрані обернута газова хроматографія, експрес токсикологічні технології і математичне моделювання. В результаті роботи дана якісна і кількісна характеристика ступеню забруднення виробничого середовища на транспорті при перевезенні нафтопродуктів різного хімічного складу. Розроблені методи прискореної санітарно епідеміологічної регламентації різних класів компонентів нафтопродуктів і обґрунтовані гігієнічні критерії виробничого середовища працівників транспорту. В роботі вперше встановлено, що виробниче середовище на транспорті забруднено широким спектром токсикантів з різною реакційною здатністю і дані кореляційні рівняння, що зв’язують хроматографічні параметри неспецифічної токсичності різних гомологічних рядів нафтопродуктів і параметри експрес гігієнічного нормування. Результати роботи можуть бути використані при проведенні соціально гігієнічного моніторингу центрами гігієни і епідеміології і атестації робочих місць для виробничого контролю на транспорті. An express method of multicomponentoil products mixture danger estimation has been developed, as the products are of different chemical composition and toxicity its
necessary to be able to estimate their influence on the workers of automobile, railway, marine or pipeline transport. The object of investigation was the oil products
quality, safety of oil components at mass exchange with industrial media and their transformation in the surrounding at transport disasters. Exchanged gas chromatography
was the main method of investigation used together with express toxicological technologies and mathematical modeling. The work resulted in quantitative and qualitative
characteristics of transport industrial media contamination at transportation of oil products of different chemical content. The methods of sanitary and epidemiological regulation of oil products different components are presented; hygienic criteria of transport industrial media are developed also. They have shown that transport industrial media is contaminated with a great range of toxicants with different reactivity, correlative equation connecting chromatographic non specific toxicity of
different oil products an indexes of express hygienic regulation are presented. The results of the work under discussion may be used at social hygienic monitoring by centers of hygiene and epidemiology as well as attestation of the working places for industrial control on transport.