Содержание тяжелых металлов в биосубстратах больных различного профиля как маркер токсичных нефропатий - Шафран, Л.М.; Большой, Д.В.; Пыхтеева, Е.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Проведено дослідження вмісту широкого спетру важких металів в крові і сечі 145 хворих, які знаходилися на лікуванні у нефрологічному, кардіологічному, ендокринологічному відділеннях і гемодіалізу, методом атомно емісійної спектрометрії. Контролем була група з 52 здорових людей, які проживають в тому ж регіоні. Середній вміст свинцю в крові хворих нефрологічного і ендокринологичного відділень був підовищений у 48 % пацієнтів у 1,2 1,7 рази, рівень нікелю у 13 29 разів перевищував контрольні значення; у 6 % пацієнтів (відділення кардіології та нефрології) відмічено перевищення концентрації ртуті в крові та сечі у 2-7 разів. Поглиблене обстеження виявило, що у 30 % хворих в крові та у 70 % в сечі вміст важких металів перевищував допустимі норми. Рівні токсичних металів корелювали з есенціальними біоелементами: найбільш виражені позитивні кореляції встановлені для кобальту, нікелю, міді, негативні для пар Zn – Pb; Zn Sb; Cu–Ni; Al–Cd; Al Sb. Запропоновано здіснювати моніторинг мікроелементів серед контингентів хворих з підвищеним ризиком металонефропатій і пов’язани ми з ними захворюваннями. Researches of the contents of wide spectra of heavy metals in blood and urine of 145 patients in nephrological, cardiological, endocrinological branches and a hemodialysis, by a method of atomic emission spectrometry are carried out. As the control group 52 healthy people living in the same region were served. The average of lead contents in blood at patients nephrological and endocrinological branches has been increased at 48 % of patients in 1,2 1,7 times, the level of nickel at 13 29 time exceeded control values, at 6 % of patients (the branch of cardiology and nephrology) is marked excess of concentration of mercury in blood and urine in 2-7 times. At the profound analysis it is revealed, that at 30 % of patients in blood and at 70 % in urine the contents of toxic metals exceeds allowable norms. Levels of toxic metals correlated with bio elements concentration: the most expressed positive correlations are found out for cobalt, nickel, copper, negative for pairs Zn Pb; Zn Sb; Cu Ni; Al Cd; Al Sb. It is offered to carry out monitoring of microelements at contingents of patients with the increased risk of metalonephropathy and the interconnected diseases.