Комплексный подход к элиминации кишечных вирусов из воды. Проспективное исследование - Малышев, В.В.; Ильин, С.Н.; Нефедов, Ю.И.; Новиков, М.Г.; Басс, В.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Однією з гострих екологічних проблем кінця ХХ – початку XXI століть є проблема погіршення якості води в результаті антропогенного забруднення водотоков. Мікробне і вірусне забруднення питної води як централізованого, так і нецен тралізованого водопостачання, створює ризик виникнення захворювань населен ня кишковими інфекціями, у тому числі і вірусним гепатитом А. Комплексні дослідження проводилися в місті Череповці Вологодської області. Високий рівень захворюваності гепатитом А, близько 200 на сто тисяч населення в 90 х роках минулого сторіччя з’явилися стартовим моментом для адміністрації, водоканалу і санітарної служби міста, щоб приступити до модернізації і вдосконалення водопідготовки. У основі розробленої схеми лежить метод безперервної рециркуляції осаду на спорудах першого ступеня очищення. При цьому рециркуляція здійснюється ежектуванням частини осаду, що раніше сформувався, у воду, що очищається, і його подальшим рухом по «внутрішньому контуру», тобто без виводу із споруди.
В цілому пропонована схема водопідготовки, знезараження і контролю якості води, реалізована в МУП «Водоканал» м. Череповца є зразковою і може розглядатися як еталон при комплексному вирішенні поліпшення якості безпечної в епідеміологічному відношенні питної води, вільної, зокрема, і від кишкових вірусів. One of sharp environmental problems of the end XX the beginnings of XXI centuries is the problem of deterioration of water as a result of anthropogenous pollution of water currents. Microbic and virus pollution of potable water both centralized, and not centralized water supply, creates risk of occurrence of diseases of the population intestinal infections, including Hepatitis A. Complex researches were carried out in the city of Cherepovets of the Vologda region. A high level of disease a hepatitis A, near 200 on hundred thousand population in 90th years of the last century were the starting moment for administration, a water company and a public health service of city to start modernization and perfection of water preparation. In a basis of the developed circuit the method continuous a deposit on constructions of the first step of clearing lays. Thus рециркуляция it is carried out ejection parts before the generated deposit in cleared water and his subsequent movement on «an internal contour», i.e. without a conclusion from a construction. As a whole the offered circuit of water preparation, disinfecting and quality assurance of the water, realized in MUP “Watercanal” of Cherepovets is exemplary and can be considered as the standard at the complex decision of improvement of quality of safe potable water in the epidemiological relation, free, including, and from intestinal viruses.