Водопользование Одесской области: к анализу рисков загрязнения вирусами водных объектов и питьевой воды - Мокиенко, А.В.; Петренко, Н.Ф.; Полищук, А.А.; Засыпка, Л.И.; Котлик, Л.С.; Тарасюк, Е.Ф.; Скопенко, А.В.; Исакова, Н.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
У роботі надані результати моніторингу якості води деяких населених пунктів (мм. Одеса, Іллічівськ, Ізмаїл, Болград, Білгород – Дністровський) і аналізу вірусного забруднення воднихо б’єктів Одеської області. Підтверджений взаємозв’язок якості питної води і води вододжерел, що визначає відповідність якості питної води нормативним вимогам в мм. Одеса, Іллічівськ, Ізмаїл і не відповідність по ряду показників в мм. Болград і Білгород – Дністровський. Встановлено, що достовірність відмінностей З І у контамінації різних водних об’єктів вірусами зростає в ряду питна – стічна > річкова – морська > стічна морська > стічна – річкова > питна – річкова, при цьому для останньої залежності відмінності для чотирьох вірусів недостовірні, що свідчить про недостатню ефективність очищення і знезараження питних і стічних вод відносно усунення вірусного забруднення і необхідності їх оптимізації. Обгрунтована неефек тивність системи водопідготовки на ВОС «Дністер» відносно значущих вірусних контамінантів. Встановлено, що причиною достовірно значущих відмінностей між вмістом вірусів (АДВ і ВГА) у водоводі і мережі є вторинна контамінації у водорозподільних мережах. The results of monitoring of quality of water of some settlements (Odessa, Il’ichevsk, Izmail, Bolgrad and Belgorod – Dnestrovsky) and analysis of viral contamination of water objects of the Odessa region are presented. Intercommunication of quality of drinking water and source of water is confirmed, that determines accordance of
quality of drinking water normative requirements in Odessa, Il’ichevsk, Izmail and disparity on the row of indexes in Bolgrad and Belgorod – Dnestrovsky. Is it set that
authenticity of distinctions З І in contamination of different water objects increases viruses in a row potable water > waster water > river – sea > waster sea > waster – river > potable water – river, here for the last dependence of distinction for four viruses unreliable, that testifies to insufficient efficiency of cleaning and disinfection of potable and waster waters in regard to the removal of viral contamination and necessity of their optimization. The uneffectiveness is grounded existing system of water treatment on plant «Dnestr» in regard to meaningful viral contaminants. It is set that by reason for certain meaningful distinctions between maintenance of viruses (ADV and VGA) in main water pipe and network there is the second contamination in water networks.