Профессиографический анализ деятельности в аттестации рабочих мест на железнодорожном транспорте - Шафран, Л.М.; Тимошина, Д.П.; Зайцева, В.А.; Соколовская, С.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Проведені комплексні фізіолого-гігієнічні, ергономічні, психофізіологічні дослідження в ході атестації робочих місць представників 48 професій робітників Одеської залізниці за показниками шкідливості і небезпечності виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу. Показано, що у шкідливих умовах працює суттєво більше представників професійних груп, ніж це визначено Списками No 1 и 2. Професіографічний аналіз діяльності дозволяє суттєво підвищити об’єктивність оцінок і
рекомендацій щодо підвищення продуктивності, ефективності та безпеки праці, оздоровлення умов і збереження здоров’я робітників. Важливим елементом для представників операторських професій і наявності їх елементів є проведення психофізіологічних досліджень і розробка психограм як важливого елементу забезпечення надійної діяльності операторів залізничного транспорту. Complex physiological and hygienic, ergonomic and psychophysiological researches during workplaces certification of 48 profession workers of the Odessa railway are made. It is shown, that the much bigger number of different professional groups works in harmful conditions than it is defined by official lists No 1 and 2. The professiografic analysis of activity allows to raise essentially objectivity, estimations and recommendations to increase the productivity, efficiency and safety of work, to improvement of conditions and preservation of health of the working contingents. Psychophysiological researches are an important component for operators’ workplaces certification and their psychodrama gives much additional information of railway transport operators maintenance of reliable activity.