Дослідження показників пожежної небезпеки полімерних оздоблювальних матеріалів підлог приміщень громадських і житлових будинків - Довбиш, А.В.; Новак, С.В.; Леонова, Д.И.; Пресняк, І.С.; Новак, Д.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Обговорені результати дослідження пожежонебезпечних властивостей оздоблювальних матеріалів підлог приміщень. Критично порівняно критерії та методи, що застосовуються в Європі та Україні для класифікації матеріалів за їх пожежонебезпечністю. Відзначено, що визначенню показників димоутворювальної здатності та показника токсичності продуктів горіння матеріалів у європейській класифікації достатньої уваги не приділяється. Особливо важливим є скрінінг матеріалів з низькою димоутворювальною здатністю та високим значенням показника токсичності продуктів горіння для застосування на шляхах евакуації. Токсичність продуктів горіння матеріалів обумовлена утворенням при горінні чадного газу (оксид вуглецю (ІІ) ), але суттєвий внесок у підвищення токсичних властивостей продуктів горіння вносять хлористий та ціаністий водень, формальдегід. Утворення диму та токсичних продуктів горіння можливе, як на початковій стадії, так і в умовах розвиненої пожежі. На наявний час, не виявлено чіткої залежності між значеннями коефіцієнта димоутворення, показником токсичності продуктів горіння, групами горючості, займистості та поширення полум’я поверхнею покриттів підлог, що підтверджує необхідність проведення комплексних, всебічних досліджень їх пожежонебезпечних властивостей. Research results finishing materials of floors fire danger are discussed. The comparative analysis of criteria and methods which are applied in Europe and Ukraine to classification of fire danger of materials is carried out. It is marked, that to definition of smoke ability parameters and a parameters of material burning products toxicity in the European classification it is not paid sufficient attention. Especially important selection of materials with low smoke ability and high value
of a parameter material burning products toxicity for application on ways of evacuation. Material burning products toxicity is caused to formation of carbo oxide (ІІ), however the essential contribution to material burning products toxicity is brought with chloride and cyanic hydrogen, formaldehyde. Formation of a smoke and toxic products burning are possible, both at an initial stage, and in conditions of the advanced fire. Now, precise dependence between values of factors of smoke ability, material burning products toxicity, groups of combustibility and distribution of a flame by a surface of coverings of floors is not revealed, that confirms necessity of carrying out complex, comprehensive investigations of their fire dangerous properties of properties.