Анатомія епідемічного процесу інфекційних хвороб в умовах надзвичайних ситуацій - Непорада, В.П.; Кононенко, В.В.; Непорада, Н.В.; Тверезовський, М.В.; Брянцев, П.А.; Басюк, В.С.; Панченко, О.Є.; Попов, О.Д. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Незважаючи на прогрес медицини у боротьбі з інфекційними хворобами, їх актуальність не тільки збереглася, але й збільшилась завдяки глобальним змінам, що сприяють виникненню спалахів та їх розповсюдженню. Слід погодитися з твердженням, що інфекційні хвороби будуть мати місце в суспільстві до тих пір, доки воно буде існувати (infections diseases will last as long as humanity itself) Питання колективної боротьби з інфекційною загрозою, що нависла над людством є пріоритетним поряд з енерге тичною безпекою та міжнародним тероризмом. Епідеміологічні знання (епідеміологічний лікнеп) та відповідна культура поведінки цивілізованої людини при достойному життєвому рівні (living standard, WHO, 1961), державному рівні медичного обслуговування можуть вирішити значні проблеми інфекційної захворюваності. Питання суворого дотримання правил особистої гігієни, правил здорового способу життя із загально гігієнічного перетворюється в протиепідемічний і буде однаково ефективним проти усіх 3 х ланок епідемічного процесу, коли людина своєю поведінкою автоматично оберігає не тільки своє здоров’я, але й здоров’я оточуючих. Тому універсальне, обов’язкове та безвідмовне застосування принципів здорового способу життя буде високоефективним у профілактиці та боротьбі з поширенням будь яких інфекційних захворювань. В той же час, основна мета охорони здоров’я: зменшити данину, яку «платить людство збудникам інфекційних хвороб» за рахунок запобігання епідемічних ускладнень, виникнення спалахів інфекційних хвороб. Медицина катастроф країни повинна налагодити та проводити моніторинг щодо потенціальних етіологічних збудників мікроорганізмів вірогідних спалахів інфекційних та ранових інфекцій на території країни та суміжних держав. Despite great success in medical treatment of infection diseases, they are still actual, and it grows due to global changes. It’s to be appreciated that infections diseases will last as long as humanity itself. The treatment of infection diseases sets equal to energy safe and international terrorism. Epidemiological knowledge, appropriate culture of the behavior of human in equal living standard and state level of medical service can solve most part ofproblems in inflectional diseases. Strong adherence of rules of personal hygiene, rules of healthy life style makes shared hygienic question to become antiepidemic. This means it gains the same effectiveness against all 3 steps of epidemic process while human behavior guards its health and the health of surrounding people. That’s why using the principles of healthy life style will have high effectiveness in prophylaxis and fighting with infection diseases spread. In the same time the main aim of health save is to decrease the wages of causative agents by avoiding the epidemic complications etc. Medicine of accidences of country must set up and make the monitoring of potential etiological causative agents, possible outbreaks of infections and wound infections in the country and adjacent countries.