К вопросу о стадийном изменении уровня обсеменённости слизистой желудка НР-инфекцией, показателей внутрижелудочного давления и концентрации «остаточного» аммиака в полости желудка у больных язвенной болезнью желудка (выходной отдел) - Авраменко, А.А.; Гоженко, А.И.; Лебедева, Т.Л. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Було досліджено зв’язок між ступенем обсіменіння слизової шлунка активними формами НР інфекції, показниками внутрішньошлункового тиску та концентрацією «залишкового» аміаку у 43 х хворих виразковою хворобою шлунка (вихідний відділ) у різні стадії розвитку хвороби. Була виявлена пряма залежність між цими показниками. The connection between the level of active forms of HP infection on gastral mucosa, indexis of intragastric pressure and concentration of «rest» ammonia in gastric cavitas of 43 patients suffering from stomach ulcer disease (terminal section) at different stages of the disease development was investigated. Direct dependence between these indexes was revealed.