О нефротоксичности цисплатина у онкобольных - Гоженко, А.И.; Москаленко, А.М.; Стебловский, В.В.; Жуков, В.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
При дослідженні виконувався ретроспективний аналіз історій хвороби 100 пацієнтів (70 жінок і 30 чоловіків), що проходили лікування цисплатином в січні березні 2009 року в Одеському обласному онкологічному диспансері. Вік пацієнтов від 32 до 73 років, в середньому 52 року. При проведенні хіміотерапії цисплатином у складі комплексного протипухлинного лікування відмічено, що кількість пацієнтів з протеїнурією зростає з 16 до 28%, з лейкоцитурією з 36 до 45%, з еритроцитурієй з 20 до 28%, з глюкозурією з 2 до 12. При лікуванні онкохворих, введення цисплатина по прийнятій схемі супроводжується розвитком сечового синдрому, що свідчить про недостатню ефективність виконуваної нефропротекции. They have analyzed reactions of kidneys in 100 oncology patients for chemotherapy with cysplatin. It has been revealed that a number of cancer patients show signs of kidneys damages what is reflected by urinary syndrome and creatinin level increase in blood plasma. Infusion of cysplatin on the background of a usual course of nephroprotection is followed by increase of urinary syndrome rate and degree of its expression, increase of creatinin and urine level in some patients. They have concluded that the usual methods of kidneys protection is insufficient at cysplatin administration.