Современные представления о формировании информационного стресса как дизрегуляционной патологии у водителей автомобилей - Горша, О.В.; Панов, Б.В.; Гоженко, Е.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Приведені результати аналізу літературних даних в світлі вивчення проблем регуляції життєвих процесів, дизрегуляционной патології, інформаційного стресу і його прояву у водіїв автомобільного транспорту за даними санітарно-гігієнічних досліджень. Як соматичний вираз дизрегуляционных станів у водійського складу, як представника операторських професій транспортної галузі, обгрунтовано виділення ряду параметрів дезадаптації, в числі останніх – стресового біохімічного континууму і вегетативної дезадаптації. Приведені результати вивчення балансу вегетативної нервової системи, стану циклу оксиду азоту, сечової кислоти і катехоламінів крові у водіїв, залежно від
віку і тривалості професійного стажу. Показано, що зареєстровані нейродинамічні і гуморальні зміни у обстежених водіїв відображають, в першу чергу, вплив нервово-емоційної напруги, що пов’язане з характером їх професійної діяльності, з подальшим переважанням об’єктивних (функціональнихі метаболічних) ознак процесів дизрегуляции. The results of analysis of literary data are resulted in the light of study of problems of adjusting of vital processes, dizregulation of pathology, informative stress and his display for the drivers of motor transport from data of sanitary hygenic researches. As somatic expression of the dizregulation of states at driving composition, as representative of operator professions of a transport industry, the selection of row of parameters of dizadaptation is grounded, in the number of the last – stress biochemical kontinium and vegetative dizadaptation. The results of study of balance of the vegetative nervous system, state of cycle of oxide of nitrogen, urinary acid and catecholamins of blood are resulted for drivers, depending on age and duration of professional experience. It is rotined that the registered neurodynamic and gumoral changes represent for the inspected drivers, above all things, influence of nervously emotional tension, that is related to character of their
professional activity, with subsequent predominance of objective (functional and metabolic) signs of processes of dizregulation.