Психофизиологические корреляты профессиональной адаптации моряков - Мамаенко, Ю.В.; Черненко, Е.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Проведено комплексні клініко-фізіологічні і психологічні дослідження 173 моряків основних вікових, стажевих та професійних груп моряків для оцінки стану професійної адаптації в міжрейсовому періоді. Показано наявність професійно зумовлених дизадаптаційних зрушень, перш за все, з боку показників стану центральної, вегетативної нервової та серцево судинної систем, вираженість яких корелює зі змінами психофізіологічних функцій. Склад і вираженість спостерігаємих зрушень залежить від посади на судні, часу перебування в плаванні, а також тривалості перебування (реабілітаційного періоду) в берегових умовах. A complex of clinical, physiological and psychophysiological researches of 173 seamen was carried out. It included the examinations of the main age, length of service and professional groups of seamen for the occupational adaptation markers in the intertrip period assessment. Presence occupationally caused disadaptative shifts, first of all from indicators of a condition of the central and vegetative nervous and cardiovascular systems, which expressiveness correlates with changes of psychophysiological functions, is shown. The structure and expressiveness of observable shifts depends on a position on the ship, duration of the trip, and also duration of the regenerative period ashore.