Основы гигиенической регламентации моно- и бициклических терпеновых соединений в воздухе рабочей зоны - Половинкин, Л.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Показано, що терпенові сполуки (моно і біциклічної структури) відносяться до мало або помірнонебезпечних речовин (3-4 класи небезпеки, згідно класифікації ГОСТ 12.1.007 76), мають слабовиражені подразнюючі, шкірно резорбтивні, кумулятивні і алергенні властивості. При обгрунтуванні їх порогових концентрацій в гострих і хронічних експериментах лімітуючими є показники, що характеризують стан нервової системи, продукти вільно радикального окислення ліпідів, а також активність ферментів антирадікального захисту організму. Токсичні властивості і біологічна активність терпенових сполук моно і біциклічної структури обумовлені їх мембранотропною дією. Гігієнічна регламентація в повітрі робочої зони моно і біциклічних терпенових сполук можлива прискореними методами: з урахуванням групової приналежності ксенобіотиків і математичного моделювання. Так, для природної каніфолі і її модифікацій прийнятний принцип групового нормування з урахуванням алергенної дії. Моноциклічні терпенові вуглеводні, спирти і ефіри можуть стандартизуватися аналогічно (близькість хімічної структури). Нормування продуктів, що містять терпеноїди, здійснюється по найбільш токсичному компоненту синтезу. При використанні розрахункового способу необхідні відомості про їх средньосмертельні дози (DL50, мг/кг) і концентрації (СL50, мг/м3), а також значення порогів гострої інгаляційної дії (Limac., мг/м3). It is shown, that terpenic compounds (mono and bicyclic structure) concern low or mildly hazard substances (3-4 classes of danger, according to classification of GOST
12), possess ill defined irritating, skin resorptive, cumulative and allergenic properties. At a substantiation of their threshold concentration in sharp and chronic experiments the indicators characterising a condition of nervous system, products of is free radical oxidation of lipids, and also activity of enzymes of antiradical protection of an organism are limiting. Toxic properties and biological activity of terpenic compounds mono and bicyclic structure are caused by their membrane acting action. A hygienic regulation in air of a working zone mono and bicyclic terpenic compounds probably accelerated methods: taking into account a group accessory of xenobiotics and mathematical modelling. So, the principle of group rationing is comprehensible to natural rosin and their updatings taking into account allergenic action. Monocyclic terpenic hydrocarbons, spirits and aethers can be standardised by analogy (affinity of chemical structure). Rationing of the products containing terpenoids (inclusion complexes, pitches), is carried out on the most toxic component of synthesis. At use of a settlement way data on their average lethal doses (DL50, mg/kg) and concentration (СL50, mg/m3), and also values of thresholds of acute inhalation action (Limac., mg/m3) are necessary.