К проблеме возникновения расстройств пространственной ориентации у вертолетчиков в условиях жарко-влажного климата - Варус, В.И.; Швец, А.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
У даній роботі виявлені й охарактеризовані найбільш значимі причини виникнення ілюзій у вертольотчиків в умовах жарко вологого клімату Африканського континенту. Детально досліджені вплив складних метеорологічних умов і компонентів інформаційного чинника на якість професійної діяльності вертольотчиків як причини порушень просторової орієнтації пілотів. Запропоновано заходи щодо медичного забезпечення польотів у складних метеорологічних умовах жарко вологого клімату, а також доповнення до існуючої класифікації ілюзій, пов’язані із прийомом протималярійних препаратів. In the article the most impotent reasons of illusions occurrence in hot damp climate conditions of Africa have been revealed and characterized. The influences of complex meteorological conditions and details components of the information factor on quality of professional activity helicopter pilots as reasons of infringements of their spatial orientation have been investigated. The measures on medical safeguarding of flights in difficult meteorological conditions of a hot damp climate, and also addition to existing classification of illusions connected with reception drugs against plasmodium have been offered.