Современные представления о метаболизме железа с позиции профпатолога - Лубянова, И.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Розуміння метаболізму заліза, його ролі в розвитку патологічних змін дають можливість визначити маркеририску розвитку патології і розробити методи попередження накопичення заліза в організмі в умовах виробництва, удосконалити методи ранньої діагностики і терапії, що сприятиме збереженню здоров’я трудящих. Запропонована робоча класифікація гемохроматозу, в якій класифікація гемохроматозу 1999 року доповнена формами патології, яка може розвиватися і в умовах виробництва. The understanding of an iron metabolism, its role in development of pathological changes give the chance to define risk of development markers of a pathology and to develop methods to prevent the accumulation of iron in an organism in the occupational conditions of manufacture, to improve methods of early diagnostics and therapy that will promote preservation of health of workers. Working classification of hemaechromotosis which can be developed and in the occupational conditions was offered.