Металлотионеин: биологические функции. 3. Практическое применение металлотионеина и его диагностическое значение - Пыхтеева, Е.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Аналіз літератури по діагностичному застосуванню металлотіонеїну (МТн) дозволяє стверджувати, що підвищений вміст МТн в крові не дає можливості діагностувати отруєння або микроэлементоз (оскільки індукція синтезу МТн окрім важких металів викликається багатьма стресорними діями) без знання концентрації металів в біосередовищах, але є достатньо інформативним додатковим тестом. Наявність Мтн в сечі людей в достатньо високих концентраціях (вище 0,5 міліграм/г креатиніну) свідчить про наявність ренальной дисфункції, разом із змістом b2 мікроглобулину, і може бути використана для ранньої діагностики металонефропатій. Рівень МТн в сечі людей (при концентрації вище 1 мг/г креатиніну) корелює з рівнем кадмію в крові і сечі, а також з рівнем кадмію в печінці і нирках, визначеному in vivo нейтронно активаційним методом. Питання практичного застосування Мтн, синтезованого методами генної інженерії, активно обговорюються, але поки не мають під собою серйозної наукової платформи. Ці аспекти потребують додаткових досліджень. Literature is analysed on application of MTn for medical diagnostics. It is rotined that MTn in blood does not enable to diagnose poisoning without knowledge of metals concentration in blood, urine and hairs, but is an informing enough additional test. The high concentrations of MTn in urine (higher 0,5 mgs/г of creatinine) testifies to the presence of renal disfunction, along with maintenance of b2 microglobulin, and it can be utillized for early diagnostics of metallic nephropathy. The level of MTn in urine of people (concentration higher of a 1 mg/g of creatinine) correlates with the level of cadmium in blood and urine, and also with the level of cadmium in a liver and kidney, measured in vivo by a neutron activating method. The problems of practical application of MTn, synthesized by methods of the gene engineering, come into a question actively, but while does not have under itself a serious scientific platform. These aspects need additional researches.