Государственный контроль за концентрацией капитала - Кабиллу, А.М. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
У сучасній економіці концентрація промислового капіталу, що приводить до монополізації ринків, є об’єктивним економічним процесом, який постає як природна реакція господарюючих суб’єктів на посилення конкуренції, перш за все в міжнародному масштабі. Одним з основних завдань держави є визначення правильного ступеня концентрації капіталу, яка, з одного боку, істотно не обмежуватиме конкуренцію, з іншого — дозволить вітчизняним підприємствам вигравати в конкурентній боротьбі. Ключові слова: капітал, держава, ринок, монополія, конкуренція. В современной экономике концентрация промышленного капитала, ведущая к монополизации рынков, является объективным экономическим процессом, который выступает как естественная реакция хозяйствующих субъектов на усиление конкуренции, прежде всего в международном масштабе. Одной из основных задач государства является определение разумной степени концентрации капитала, которая, с одной стороны, не будет существенно ограничивать конкуренцию, с другой — позволит отечественным предприятиям выигрывать в конкурентной борьбе. Ключевые слова: капитал, государство, рынок, монополия, конкуренция. In a modern economy a concentration of industrial capital, anchorwoman, to monopolization of markets is an objective economic process which comes forward as a natural reaction of managing subjects on strengthening of competition, foremost in an international scale. One of basic tasks of the state is determination of reasonable degree of concentration of capital, which, from one side, will not substantially limit a competition, from other — will allow domestic enterprises to win in competitive activity. Key words: capital, state, market, monopoly, competition.