Дискусійні питання щодо трактування економічної сутності та змісту дефініції «Ефективність функціонування» корпоративних структур - Ховрак, І.В. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
У статті критично проаналізовано трактування сутності дефініції «ефективність функціонування» у працях вітчизняних та іноземних науковців та обґрунтовано необхідність розмежовувати дефініції «ефективність виробництва» та «ефективність функціонування». Автором розроблено класифікацію видів ефективності за такими ознаками: цільовий зміст, вид господарської діяльності, рівень визначення, умови оцінювання, ступінь збільшення ефекту, метод розрахунку, напрямки функціонування, характер показників. Кожний вид має практичне значення для функціонування корпоративних структур. У рамках проведеного дослідження доведено, що суб’єкти корпоративних відносин (внутрішні та зовнішні) використовують різноманітні критерії для оцінки ефективності, а також узагальнено основні підходи щодо оцінки ефективності (цільовий, системний, внутрішньо організаційний та конкурентний підхід). Ключові слова: ефективність, функціонування, структура, корпорація, конкуренція, організація. В статье критически проанализирована трактовка сущности дефиниции «эффективность функционирования» в трудах отечественных и иностранных ученых и обосновано необходимость разграничивать дефиниции «эффективность производства» и «эффективность функционирования». Автором разработана классификация видов эффективности по следующим признакам: целевое содержание, вид хозяйственной деятельности, уровень определения, условия оценивания, степень увеличения эффекта, метод расчета, направления функционирования, характер показателей. Каждый вид имеет практическое значение для функционирования корпоративных структур. В рамках проведенного исследования доказано, что субъекты корпоративных отношений (внутренние и внешние) используют разнообразные критерии для оценки эффективности, а также обобщенно основные подходы относительно оценки эффективности (целевой, системный, внутренне организационный и конкурентный подход). Ключевые слова: эффективность, функционирование, структура, корпорация, конкуренция, организация. Interpretation of essence of definition is critically analysed in the article «efficiency of functioning» in labours of domestic and foreign research workers and grounded necessity to differentiate definitions «efficiency of production» but «efficiency of functioning». An author is develop classification of types of efficiency on the followings signs: having a special purpose maintenance, type of economic activity, level of determination, evaluation condition, degree of increase of effect, method of calculation, directions of functioning, character of indexes. A practical value has every kind for functioning of corporate structures. It is proved within the framework of the conducted research, that the subjects of corporate relations (internal and external) use various criteria for the estimation of efficiency, and also generalized basic approaches in relation to the estimation of efficiency (having a special purpose,, inwardly organizational and competition approach of the systems). Key words: efficiency, functioning, structure, corporation, competition, organization.