Місце й роль засобів праці в системі соціально-економічних відносин способу виробництва - Слободянюк, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
Стаття присвячена аналізу ролі та місця засобів праці в системі взаємодії продуктивних сил та виробничих відносин у становленні певного способу виробництва. Розвиток засобів праці набуває вирішального значення саме в період становлення способу виробництва, що відповідає сучасному стану економіки нашої країни. Впровадження засобів праці залежить від характеру економічних відносин суспільства, а самі засобі праці мають не тільки натуральну, але й соціальну форму, тобто форму, що виражає певні соціально-економічні відновини, оскільки ті відношення втілюються в розвитку засобів праці та реалізуються в процесі їх виробничого використання. Показано, що роль засобів праці як чинника зміни продуктивних сил суспільства в процесі його становлення і в процесі функціонування є різною. Ключові слова: засоби праці, виробниче використання, суспільство, продуктивні сили, відносини. Статья посвящена анализу роли и места средств труда в системе взаимодействия производительных сил и производственных отношений в процессе становления определённого способа производства. Развитие средств труда приобретает решающее значение именно в период становления способа производства, что соответствует современному состоянию экономики нашей страны. Внедрение средств труда зависит от характера экономических отношений общества, а сами средства труда обладают не только натуральной, но и социальной формой, т. е. формой, выражающей определённые социально-экономичные отношения, поскольку эти отношения воплощаются в развитии средств труда и реализуются в процессе их производственного использования. Показано, что роль средств труда как фактора изменения производительных сил общества в процессе его становления и в процессе функционирования различаются. Ключевые слова: средства труда, производственное использование, общество, производительные силы, отношения. Article is devoted the analysis of a role and a place means of labour in system of interaction of productive forces and production relations in the course of formation of a certain production way. The development means of labour gets crucial importance in formation of production way of that corresponds to a current state of our country economy. Introduction of means of labour depends on character of economic relations of a society, and means of labour possess not only natural, but also the social form, i.e. the form expressing certain socially-economic relations. These relations are embodied in development of means of labour and realised in the course of their industrial use. It is shown that a role of means of labour as factor of change of productive forces of a society in the course of its formation and in the course of functioning differ. Key words: facilities of labour, production use, society, productive forces, relations.