Роль антипиренов в токсичности продуктов горения полимерных материалов - Леонова, Д.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Проведено аналіз даних літератури з токсиколого гігієнічних аспектів проблеми безпеки людей при пожежах. Підтверждено важливу роль полімерів в ініціюванні і розвитку пожеж, токсичності продуктів горіння, їх небезпечності для здоров’я і життя пожежених і постраждалих у антропогенних та природних пожежах. Проведені випробування 247 зразків тканин, деревени, фанери, полівінілхлоридних пластиків і пенополіуретанів у маломасштабному лабораторному експерименті. Встановлено, що клас небезпечності матеріалу значною мірою визначається антипіреном, який вводять у рецептуру або наносять на поверхню виробу. В спеціальных серіях досліджень показано, що введення в рецептуру полібромдифенілефірів призводить до відстрочених ефектів по типу нейротоксикозів, тоді як обробка неорганічними составами викликає переважно гепатотоксичні ураження у білих щурів. Запропоновано інформативні біомаркери для цілей гігієнічного нормування антипіренів. The performed analysis of publishing data on the toksicological and hygienic aspects of people fire safety problem showed, that fire retardants play an important role in initiation and development of fires, toxicity of combustive products, their hazard for health and life of firemen and the victims at anthropogenous and natural fires. The results of 247 different wood, plywood, clothes, polyvinylchloride plastics and polyurethane samples testing in small scale laboratory experiment are allowed to establish, that the class of a material danger is in many respects defined entered into its structure or put on a surface fire retardant. In special series of researches it is shown, that polybrominated diphenyl ethers leads to the delayed effects on type of neurotoxicity whereas processing by inorganic fire retardants causes mainly hepatotoxic defeats in white rats. Informative biomarkers for hygienic standard of fire retardants grounding are offered.