Опыт хирургической реабилитации больных раком дистальных отделов прямой кишки - Машуков, А.А.; Лурин, А.Г.; Воронов, И.А.; Биленко, А.А.; Рациборский, Д.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Застосування комплексної програми реабілітації хворих і інноваційних технологічних підходів дозволяє розширити показання до виконання функціонально щадних операції при раку товстої кишки з формуванням протективної колостоми. При цьому вдається уникнути виникнення як ранніх гнійно-септичних, так і пізніх функціональ них ускладнень у хворих. При цьому досягається статистично значуще поліпшення якості життя пацієнтів по основних напрямах післяопераційної функціональної реабілітації. Application of the complex program of rehabilitation of sick and innovative technological approaches allows to expand indications to performance of is functional sparing operations at a cancer of a thick gut with formation of a protective colostomy. Thus it is possible to avoid occurrence both early is purulent septic, and late functional complications at patients. Statistically significant improvement of quality of a life of patients in the basic directions of postoperative functional rehabilitation is thus reached.