Приоритетные аспекты профилактической токсикологии: опыт прошлого, реалии настоящего, горизонты будущего - Трахтенберг, И.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
У статті розглянуто ряд актуальних загальних і специфічних питань профілактичної токсикології в тому числі, такі її напрямки, як вікова токсикологія, імуно та кардіотоксичність, хімічний канцерогенез. Викладено принципові питання і положення, які не тільки відображають стан сучасної токсикології, але й дозволяють аргументувати напрями подальших досліджень, шляхи підвищення їх ефективності та успішного впровадження в практику. In article are considered a number of actual general and specific questions of preventive toxicology including, its such directions, as age toxicology, immuno and cardiotoxicity, chemical carcinogenesis. Questions of principle and positions which not only reflect a condition of modern toxicology are stated, but also allow to give reason for directions of the further researches, ways of increase of their efficiency and successful introduction to practice.