Проблемные вопросы артериальной гипертензии у моряков дальнего плавания - Зарицкая, Л.П.; Лисобей, В.А.; Панов, Б.В.; Гоженко, Е.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Умови праці моряків дальнього плавання посилюють перебіг артеріальної гіпертензії (АГ), збільшують значущість чинників риску, а також сприяють прогресу захворювання. У роботі висвітлені проблемні питання щодо організації необхідних мер в збереженні здоров’я і наданні першої медичної допомоги морякам дальнього плавання при АГ. Ключові слова: морська медицина, артеріальна гіпертензія, моряки, невідкладна допомога. The terms of long term swimming sea folk labour aggravate the hyperpiesis, increase significance of risk factors, and also provoke the progress of disease. The problem questions of preventive actions to health maintenance and first aid organization for long term swimming sea folk with hyperpiesis are studing. Keywords: marine medicine, hyperpiesis, sea folk, first aid.