Некоторые характеристики системы иммунитета при хроническом воздействии биоаккмулирующих химических веществ - Застенская, И.А.; Чашинская, Т.В.; Кочубинский, В.В.; Пивень, Н.В.; Орлова, Е.Е.; Лухверчик, Л.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Показано, що при хронічній дії біоакумулюючих хімічних речовин негативна дія виявляється навіть при експозиції низькими дозами (допустима добова дозадля людини); статистично значущі зміни різних показників функціонування імунної системи виявлені в тому або іншому ступені при дії всіх хімічних речовин, що вивчаються; ефект суммации при дії суміши хімікатів, що вивчаються, не виявлений; імуноглобуліни G і A можуть служити біологічними маркерами порушення функціонування імунної системи при одночасному контролі концентрації досліджуваних хімічних речовин, зокрема, важких металів, ПХБ і ПХДД; при цьому для впливуПХБ характерні зміни імуноглобуліну G, а для важких металів і діоксину – імуноглобуліну А, що, ймовірно, обумовлено різними механізмами токсичної дії на імуннусистему; зміни концентрації інтерферону і интерлейкина 2 не носять системного характеру і статистично не значущі; виявлені ефекти під впливом ПХБ обгрунтовують необхідність їх нормування в широкому спектрі продуктів харчування тваринного походження (а не тільки в рибі і рибних продуктах). It is shown, that at chronic influence of bioaccumulating chemical substances negative influence is shown even at an exposition to low doses (an admissible daily dose for the person); statistically significant changes of various indicators of functioning of immune system are revealed to some extent at action of all investigated chemical substances; the effect of summation at influence of a mix of investigated chemicals is not found out; antibodies G and A can serve as biological markers of infringement of functioning of immune system at the simultaneous control of concentration of investigated chemical substances, in particular, heavy metals, PCB and PCDD;
thus for influence PCB changes of antibody G, and for heavy metals and dioxine an antibody are characteristic And, that, possibly, is caused by various mechanisms of toxic action on immune system; changes of concentration of interferon and interleikyne 2 do not carry system character and statistically are not significant; The found out effects under influence PCB prove necessity of their rationing for a wide spectrum of a foodstuff of an animal origin (and not just in fish and fish products).