Проблема определения низких уровней тяжелых металлов в гигиене транспорта - Антонович, В.П.; Большой, Д.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Вирішення багатьох проблем безпеки людини та довкілля у транспортній галузі потребує індикації та кількісного аналізу важких металів, в тому числі при їх знаходженні в об'єктах дослідження у малих та ультрамалих дозах і концентраціях. Аналітичні можливості сучасної вимірювальної техніки вельми широкі та різнопланові. Тому в роботі на основі даних літератури і особистого досвіду зпівставлені різні методи аналізу важких металів, що застосовуються у гігієні та токсикології, їх позитивні та негативні особливості, запропоновані методики для практичного застосування, перш за все, щодо визначення ртуті у довкіллі та біооб'єктах на основі розробленого авторами і затвердженого МОЗ України методичного документу. The decision of many problems of workers and the population safety, an environment on transport demands indication and quantitative analysis of heavy metals, including at their presence sn the environment and bioobjects at trace and ultratrace concentration. Analytical opportunities of modern measuring technical equipment are rather wide. Therefore in this article on the basis of the literature data and own experience different heavy metals determination methods, which are applied in hygiene and toxicology, their positive and negative features, are compared. Techniques for practical use, first of all, concerning definition of mercury in an environment and bioobjects are offered on the basis of developed by authors and authorized by Ministry of Public Health of Ukraine of the methodical document.