Так ли уж далеки друг от друга ртуть и кадмий как токсические агенты (в связи со статьей Д.В. Большого и Е.Г. Пыхтеевой «Сравнительная оценка метаболических нарушений при действии малых доз кадмия и ртути», опубликованной в 1-ом номере журнала за 2006 год) - Коршун, М.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
На підставі аналізу значень гігієнічних нормативів ртуті та кадмію у повітрі робочої зони, атмосферному повітрі населених місць, ґрунті та продуктах харчування, ряду токсикометричних показників, фізико-хімічних властивостей та обумовлених ними еколого-гігієнічних наслідків виробництва та використання вказаних речовин у відгуку аргументується теза про більшу потенційну небезпеку ртуті (та її похідних) при тому, що: а) токсичність цих двох елементів (та їхніх похідних) не лише порівнянна, а навіть близька; б) за механізмом первинних біохімічних реакцій з тканинами організму обидва елементи обґрунтовано відносяться до «тіолових отрут», що не виключає наявності специфічних особливостей їх токсикокінетики, токсикодинаміки та клініки інтоксикацій. Based on the analysis of hygienic values of mercury and cadmium in working zone air, atmospheric air, soils and food as well as some toxicometric indices, physical and chemical properties the article approves the statement on higher potential hazard taking into account that: a) toxicity parameters of these two elements (and their derivatives) is not only comparable but also quite close; b) based on the mechanism of primary biochemical reactions with body tissues both elements belong to "thiolic poisons", which does not exclude the presence of specific peculiarities of their toxicokinetics and toxicodynamics.