Проблема гипоксии в токсикологии горения - Третьякова, Е.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
У роботі розглядається вплив чинників пожежі (полум'я, дим, недолік кисню і токсичні продукти горіння) на можливість розвитку змішаної форми гіпоксії у експонованого контингенту людей. Досліджена дія продуктів термодеструкції пінополіуретану на організм теплокровних тварин. Виявлені біохімічні зміни не тільки в співвідношеннях дериватів гемоглобіну, але і в системі енергетичного обміну і вільно-радикального окислення. Набір біохімічних тестів, що використовуються, ілюструє гипоксичні реакції різного рівня, що дозволяє розширити уявлення про патогенез отруєння. Influence of factors of a fire (a flame, a smoke, a disadvantage of Oxygen and toxiferous combustion gases) on an opportunity of development of the blended form of a hypoxia is considered. Action of products of thermal degradation of polyurethane foam on an organism of warm-blooded animals is investigated. Biochemical changes in interrelations of derivatives of a haemoglobin, in system of energy metabolism and free-radical oxidation are revealed. Biochemical tests show a role of a hypoxia in a pathogeny of a poisoning.