Профилактика острых интоксикаций и принципы реабилитации шахтеров, пострадавших в результате аварий на шахтах - Мухин, В.В.; Мирная, Е.В.; Ладария, Е.Г.; Путилина, О.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Згідно проведеного багаторічного дослідження встановлені закономірності та фактори ризику виникнення віддалених наслідків гострих промислових інтоксикацій у гірників, постраждалих внаслідок техногенних аварій на шахтах. Віддалені наслідки інтоксикацій розвиваються у 25-28 % постраждалих в аваріях. Відновлення професійної працездатності та здоров'я можливо у гірників з інтоксикаціями легкого та середнього ступеня, які складають 89 % від постраждалих, що залишись живими. Запропоновано комплекс заходів щодо профілактики та реабілітації постраждалих. Доведено доцільність токсико-гігієнічного дослідження продуктів термодеструкції матеріалів, що застосовуються у вугільних шахтах для підвищ щеня безпеки праці гірників. According to long-term observation there were regularities and risk factors of development of delayed consequences of acute intoxication of coalminers, which were injured as a result of men-coasted accidents. 25-28 % coalminers had got delayed consequences of acute intoxication. The authors propose the complex of rehabilitation of health capacity for professional work. Expediency of toxic-hygienic expediency of products of the thermal destruction of materials using in coal mines was demonstrated.