Гистохимически выявляемые изменения активности ферментов ЦТК в нейронах сенсомоторной коры крысы в динамике гипокинезии - Насибуллин, Б.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
На підставі даних, одержаних при дослідженні 90 білих безпородних щурів- самців встановлено, що тривала гіпокінезія супроводжується зміною активності ферментів циклу Кребса в нейронах кори мозку, яка виявляється гістохімічним методом. Зміни усередненої активності ферментів відбуваються відповідно до певних математичних закономірностей, які були однакові для різних ферментів у верхніх шарах кори та у нижніх шарах кори.
Коливання усередненої активності обумовлені змінами (зменшенням) кількості субпопуляцій нейронів кори з різним рівнем активності ферменту. Автор вважає, що ці зміни обумовлює зниження реакційної здатності популяції нейронів. Здійснюючи вірогідну оцінку поєднання активності досліджуваних ферментів в нейронах, автор показує, що в динаміці гіпокінезії змінюється вірогідність присутності нейронів з різними формами діяльності циклу Кребса. При цьому в нижніх і верхніх шарах кори ці коливання не співпадали.
Автор вважає, що зміни, виявлені в ході дослідження, служать основою для десинхронізації діяльності функціональних показників кори мозку. On the basis of the data received at research of 90 white not purebred male rats, author has established, that long state of hypokinesia is accompanied by changes of enzymes CTA activity in neurons of the brain cortex, revealed by the hystochemical method. There is established, that all observed changes of enzymes activity occur in accordance with certain mathematical laws which were identical to different enzymes in the top and in the bottom layers of brain cortex. Fluctuations of the average activity are caused by changes of the neuron subpopulations quantity with a different level of enzyme activity. Author suppose, that these changes are caused with reactionary opportunity decrease of neuron population. Carrying out a probable estimation of an activity combination of researched enzymes, author has showed, that the presence of neurons with different forms of activity is varied in dynamics of hypokinesia. Thus in the bottom and top layers of brain cortex fluctuations did not coincided. The revealed during the made research changes in enzymes activity, can form a basis for an estimation of a functional condition of a brain at hypokinesia.