Основні риси сучасної правової системи України - Лаба, О.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Правова система, що досліджується в науковій статті, має суттєве значення в процесі створення та функціонування правових інститутів. Проаналізована категорія має важливе значення, оскільки сприяє реалізації визнаних державою завдань та перспектив. Тому, цілком правомірним є дослідження значення правової системи для формування та розвитку громадського суспільства та правової держави. Ключові слова: правова система, правовий інститут, громадянське суспільство, правова держава. В статье анализируются теоретические и практические проблемы развития правовой системы Украины. Обосновывается мысль о необходимости подготовки и принятия концепции развития правового регулирования общественных отношений в Украине и законодательных актов. Проанализировано взгляды ученых относительно научных подходов к исследованию правовой системы. Анализируется соотношение и взаимодействие таких важных категорий, как правовая система и правовое государство. Ключевые слова: правовая система, правовой институт, гражданское общество, правовое государство. Theoretical and practical problems of Ukrainian legal system development are analyzed in the article. The thought about the necessity of preparation and adoption of concept of the development of social relations legal regulation in Ukraine and legislative regulations is grounded. The scientist’s views as for scientific approaches to the legal system study are analyzed. The correlation and interaction of such important categories as legal system and law-governed state are analyzed. Key words: legal system, legal institution, civil society, law-governed stare.