Податкова застава та застава майна як спосіб забезпечення виконання податкового обов"язку за законодавством України та Російської Федерації (порівняльно-правове дослідження) - Яцюк, О.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті запропонована порівняльна характеристика нормативно-правового регулювання податкової застави та застави майна як способів забезпечення виконання податкового обов’язку платником податків в Україні та Російській Федерації. Акцентовано увагу на перевагах врегулювання питань порядку застосування цих способів в національному законодавстві та законодавстві Російської Федерації. Ключові слова: податковий борг, податкова застава, платник податків, застава, податковий обов’язок, податковий контроль, штраф. В статье проведен сравнительный анализ нормативно-правового урегулирования налогового залога и залога имущества как способов обеспечения исполнения налогового обязательства плательщиками налогов в Украине и в Российской Федерации. Автором акцентировано внимание на преимуществах урегулирования вопросов порядка использования этих способов в национальном законодательстве и законодательстве Российской Федерации. Ключевые слова: налоговый долг, налоговый залог, налогоплательщик, залог, налоговая обязанность, налоговый контроль, штраф. The article depicts comparative analysis of legal regulation of tax and property pledge as means of proper behaviour of Ukrainian and Russian tax payers in the field of tax obligation fulfilment. The author focuses attention on the advantages of this regulation, as well as on the order of its usage in national and Russian legislation. Key words: legal regulation, tax and property pledge, tax obligation, order of the usage.