Метод сімейно-правового регулювання як критерій розмежування сімейних та цивільних правовідносин - Хараджа, Н.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Представлена наукова стаття присвячена аналізу особливостей методу сімейно-правового регулювання як одного з критеріїв відмежування сімейного і цивільного права. На підставі проведеного дослідження зроблено висновок про те, що в сучасних умовах переходу від командно-адміністративних методів державного регулювання сімейних правовідносин у сторону пріоритету особистих прав, що забезпечує всебічний захист приватного життя особи і невтручання держави до її сімейних стосунків, домінуюче місце у сімейному займає диспозитивний метод. Проте, існує ціла низка сімейних відносин, які підлягають регулюванню імперативними методами, що свідчить про комплексний ситуативний характер методів сімейно-правового регулювання і визначає галузеву самостійність сімейного права України. Ключові слова: метод правового регулювання, сімейно-правове регулювання, цивільні правовідносини, імперативний метод, диспозитивний метод, галузева самостійність. Представленная научная статья посвящена анализу особенностей метода семейно-правового регулирования как одного их критериев отграничения семейного и гражданского права. На основании проведенного исследования сделан вывод о том, что в современных условиях перехода от командно-административных методов государственного регулирования семейных правоотношений в сторону приоритета личностных прав, что обеспечивает всестороннюю защиту частной жизни лица и невмешательства государства в его семейные отношения, доминирующее место в семейном праве занимает диспозитивный метод. Однако, существует целый ряд семейных отношений, которые подлежат регулированию императивными методами, что свидетельствует о комплексном ситуативном характере методов семейно-правового регулирования и определяет отраслевую самостоятельность семейного права Украины. Ключевые слова: метод правового регулирования, семейно-правовое регулирование, гражданские правоотношения, императивный метод, диспозитивный метод, отраслевая самостоятельность. The article under consideration is devoted to the study of peculiarities of family law regulation method as a criterion of family and civil law distinguishing. According to the results of the study it is concluded that under contemporary conditions of conversion from administrative command family law state regulation methods to the personal rights precedence, which provides comprehensive person’s private life defense and non-interference of the state into family relations, the optional method occupies a dominant position in family law. Thus there are a number of family relations to be regulated by imperative methods, and this fact confirms the complex situational character of family law regulation methods and identifies the branch-wise independence of the Ukrainian family law. Key words: method of the legal adjusting, domestic-legal adjusting, civil legal relationships, imperative method, non-mandatory method, of a particular branch independence.