Процедура розкриття доказів на стадії підготовки справи до судового розгляду у цивільному процесі України - Іванченко, О.П. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті досліджуються актуальні питання стадії підготовки цивільних справ до судового розгляду, зокрема процедура розкриття доказів, яка повинна стати одним з її ключових етапів. Автор звертає увагу на недосконалість і непослідовність законодавчого регулювання розкриття доказів, що може призвести до істотного порушення процесуальних прав учасників цивільного процесу, не дотримання строків розгляду справ, і як наслідок зниження ефективності судового захисту порушених прав. Ключові слова: провадження у справі до судового розгляду, змагальність, обмін змагальними документами, розкриття доказів. В статье исследуются актуальные вопросы стадии подготовки гражданских дел к судебному разбирательству, в частности процедура раскрытия доказательств, которая призвана стать одним из ее ключевых этапов. Автор обращает внимание на несовершенство и непоследовательность законодательного регулирования раскрытия доказательств, что способно повлечь за собой существенное нарушение процессуальных прав участников гражданского процесса, не соблюдение сроков рассмотрения дел, и как последствие - снижение эффективности судебной защиты нарушенных прав. Ключевые слова: производство по делу до судебного разбирательства, состязательность, обмен состязательными документами, раскрытие доказательств. The article deals with the problems of the preliminarily stage of civil procedure, in particular with document .s disclosure. The author stresses on the imperfection and incompleteness of the civil procedure legislation that is likely to result in numerous infringement of rights, protraction of case and finally in declining of justice efficiency. Key words: preliminarily stage of civil procedure, adversarial principle, pleadings, disclosure of documents.