Семиотическая модель развивающихся экспертных точек зрения для поддержки принятия решений - Ильина, Е.П. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Предложен подход к актуализации экспертного знания в системах поддержки экспертиз, реализующих
процессы партисипативного принятия решений. Рассмотрены структура семиотической модели, классы
гипотез и методы их оценки в аспектах недеструктивности, приемлемости и объясняющей способности. Предложена стратегия актуализации концептуальных моделей в составе Семейства Онтологий
Экспертных Точек Зрения. Запропоновано підхід до актуалізації експертного знання в системах підтримки експертиз, що реалізують процеси партисипативного прийняття рішень. Розглянуто структуру семіотичної моделі, класи гіпотез та методи їх оцінки в аспектах недеструктивності, прийнятності та пояснювальної здатності. Запропоновано стратегію актуалізації концептуальних моделей у складі Родини Онтологій Експертних Точок Зору. An approach to the expert knowledge actualization in the systems of support of the expert participatory decision making processes is proposed. The structure of semiotic model, classes of hypothesis and methods of their non-destructivity, acceptability and explanation ability evaluation are considered. The strategy for the conceptual models actualization in the Family of the Ontologies of Expert Viewpoints is proposed.