Международно-правовая охрана озонового слоя - Магеррамов, Анар Абель огли (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті дається широкий аналіз правових аспектів міжнародно-правової охорони озонового шару. Наголошується, що озоновий шар (озоносфера) складає велику частину атмосфери. Озоновий шар захищає всі живі організми на Землі від дії короткохвильових ультрафіолетових променів Сонця. У статті особлива увага приділяється основним універсальним і регіональним міжнародним договорам в цій галузі, висувається ряд практичних і теоретичних висновків по міжнародно-правовій охороні озонового шару. Ключові слова: озоновий шар, міжнародно-правова охорона, атмосфера, зобов’язання держав, охорона довкілля, міжнародна співпраця, законодавчі і адміністративні заходи, міжнародний контроль, держави-учасники. В статье дается широкий анализ правовых аспектов международно-правовой охраны озонового слоя. Отмечается, что озоновый слой (озоносфера) составляет большую часть атмосферы. Озоновый слой защищает все живые организмы на Земле от воздействия коротковолновых ультрафиолетовых лучей Солнца. В статье особое внимание уделяется основным универсальным и региональным международным договорам в этой области, выдвигается ряд практических и теоретических заключений по международно-правовой охране озонового слоя. Ключевые слова: озоновый слой, международно-правовая охрана, атмосфера, обязательства государств, охрана окружающей среды, международное сотрудничество, законодательные и административные меры, международный контроль, государства-участники. In the article the juridical defence of the ozone layer is analyzed on the basis of the conceptual diversity and the international practise. It is remarked that the ozone layer of atmosphere protects the whole living organisms from the harmful ultra-violet rays of the Sun. The main universal and regional international agreements are looked through intently in the article; towards of the defence of ozone layer several practical and conceptual requests are also promoted. Key words: ozone cloud, atmospheres, obligation of states, protection of the environment, international cooperation, international control, state-participants.