Квазі-лінеарність у дискретних моделях залежностей та відкриття латентного фактору трьох ефектів - Балабанов, О.С. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Для дискретних моделей залежностей з ланцюговою (або деревовидною) структурою показано, що коли
проміжна (сепараторна) змінна є бінарною, можна факторизувати (декомпозувати) транзитивну залежність згідно відтинків ланцюга. Ця властивість (“квазі-лінеарність”) для структури у формі “зірка з трьома променями” імплікує “тріад-стримування” – спеціальне обмеження типу рівність на добуток парних
залежностей. Дотримання чинності тріад-стримування може правити за свідчення для ідентифікації прихованої бінарної змінної, яка є відповідальна за асоціацію трьох дискретних змінних. Для дискретных моделей зависимостей с цепочной (или древовидной) структурой показано, что когда промежуточная (сепарирующая) переменная является бинарной, можно факторизовать (декомпозировать) путевую (транзитивную) зависимость на произведение зависимостей для фрагментов пути. Это свойство (“квази-линеарность”) имплицирует для структуры вида “трехлучевая звезда” специальное ограничение типа равенство на произведение парных зависимостей – “триад-констрэйнт”. Выполнение триад-констрэйнта может служить свидетельством для идентификации скрытой бинарной переменной, которая влияет на три дискретные переменные. It is demonstrated for a discrete model with tree-like structure, that if there is a binary separating variable, then a path dependence (via this variable) may be factorized accordingly to this variable (into a corresponding subpath dependencies). This quasi-linearity property implies the “triad-constraint” on product of pairwise dependencies in star-like structure with three endpoints. So the triad-constraint satisfaction facilitates a discovery of a hidden binary variable (latent class), which is responsible for associations among three respective discrete manifest variables.