Розпорядчі права сторін у судовому процесі: деякі аспекти проблеми - Тимченко, Г.П. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті на підставі положень теорії процесуального права, новітнього законодавства, зарубіжного досвіду та узагальнення право застосувальної практики проводиться дослідження розпорядчих прав сторін. У роботі розкрито основні; теоретичні та практичні аспекти проблеми, котрі; пов’язані із зміною і визнанням позову, відмовою від нього, поданням зустрічного позову, заключенням мирової угоди. Внесено пропозиції по удосконаленню процесуального законодавства. Ключові слова: розпорядчі права, зміна позову, відмова від позову, визнання позову, зустрічний позов, мирова угода. В статье на основе положений теории процессуального права, новейшего законодательства, зарубежного опыта проводится исследование распорядительных прав сторон. В работе раскрыты основные теоретические и практические аспекты проблемы, связанные с изменением и признанием иска, отказом от него, подачей встречного иска, заключением мирового соглашения. Внесены предложения по совершенствованию процессуального законодательства. Ключевые слова: распорядительные права, изменение иска, отказ от иска, признание иска, встречный иск, мировое соглашение. In the article, on the basis of positions of the theory of a procedural right, the newest legislation, foreign experience research of the administrative rights of the parties is conducted. In the work the basic theoretical and practical aspects of a problem connected with change and recognition of the claim opened by refusal of it, counterclaim giving, and the conclusion of the agreement of lawsuit. The offers for perfection of the remedial legislation are made. Key words: the administrative rights, claim change, refusal of the claim, claim recognition, the counterclaim, and the agreement of lawsuit.