Співвідношення понять "persona", "status" і "caput" у римському праві - Качур, В.О. (Часопис Київського університету права, 2010)
Стаття присвячена дослідженню понять «persona», «status» і «caput». Питання суб’єкта права, його правоздатності та дієздатності у стародавньому Римі перебували ще на етапі становлення. Відтак здійснюється спроба пояснити походження цих термінів, розкрити їх зміст та показати їх співвідношення між собою. Ключові слова: суб’єкт права, правоздатність, дієздатність, статус. Данная статья посвящена исследованию понятий «persona», «status» и «caput». Вопросы субъекта права, его правоспособности и дееспособности в Древнем Риме пребывали еще на этапе становления. Поэтому делается попытка объяснить происхождение этих терминов, раскрыть их содержание и показать их соотношение между собой. Ключевые слова: субъект права, правоспособность, дееспособность, статус. The article is devoted to notions «persona», «status», «caput». Questions subject of law, its passive capacity and active capacity in ancient Rome were still at the stage of formation. Therefore, attempts to explain the origin of these terms, to reveal their content and show their relation to each other. Key words: subject of law, passive capacity, active capacity, status.