Стан дотримання особистих прав населення Закарпаття у 1939-1944 роках - Мазурок, І.О. (Часопис Київського університету права, 2010)
Стаття присвячена висвітленню проблем, пов’язаних зі станом дотримання особистих прав населення Закарпаття у 1939-1944 роках, коли воно перебувало у складі гортистської Угорщини. Робиться висновок про те, що на території краю на нормативному рівні була створена система контролю за громадянами, специфіка якої багато в чому визначалась тогочасною геополітичною ситуацією. Ключові слова: особисті права, експозитура, неблагонадійність, силові структури. В статье рассматриваются проблемы, связанные с обеспечением личных прав населения Закарпатья в 1939-1944 годах, когда оно пребывало в составе хортистской Венгрии. Делается вывод о том, что на территории края на нормативном уровне была создана система контроля за гражданами и иностранцами, особенности которой во многом определялись геополитической ситуацией того времени. Ключевые слова: личные права, экспозитура, неблагонадежность, силовые структуры. The article is devoted to the Transcarpathian population human rights observing problems at the period from 1939 up to 1944 (as a part of chartist Hungary). The author makes a conclusion that specificity of people’ control legal system had been determined by the geopolitical situation of this region. Key words: human rights, expository, political system, reliable, powerful structures.