Перспективні напрямки удосконалення терапії хворих на плоскоклітинний рак анального каналу - Іванкова, В.С.; Лялька, І.Ю.; Шевченко, Г.Н.; Удатова, Т.В.; Губська, В.З. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2008)
Розроблено оригінальний метод лікування хворих на плоскоклітинний
рак анального каналу, який ґрунтується на поєднанні впливу променевої
терапії, радіомодифікуючого ефекту протипухлинних хіміопрепаратів
(капецитабін і тегафур) та проапоптотичної, антипроліферативної і антиметастатичної дії рекомбінантного інтерферону альфа-2b. У 83% пацієнтів спостерігали повну регресію пухлини, у інших – часткову. При спостереженні від 6 до 24 міс пізніх променевих ускладнень і ознак прогресування
захворювання не виявлено. The unique treatment approach for patients with squamous cell carcinoma of anal canal was developed. It is based on the combination of radiotherapy with modifying effect of anticancer drugs (capecitabinum and tegafur), and pro-apoptotic, anti-proliferative and anti-metastatic action of recombinant interferon alfa-2b. Complete tumour regression was observed for 83% of patients. In other cases partial regression was detected. Radiotherapy-induced remote complications and progression of the disease were not detected in 6 to 24 months upon treatment.