Комплексне ультразвукове дослідження в діагностиці рецидивів саркоми м’яких тканин та агресивного фіброматозу - Головко, Т.С.; Дикан, І.М.; Медведєв, В.Є.; Коноваленко, В.Ф.; Волков, І.Б. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2008)
Проаналізовано результати післяопераційного обстеження в динаміці 443 хворих на саркому м’яких тканин (СМТ) та 48 хворих на агресивний
фіброматоз. Рецидиви СМТ виявлено у 85 (19,2%) хворих, агресивного
фіброматозу — у 11 (22,9%). За даними ультразвукового дослідження рецидивам
СМТ були притаманні: гомогенна та негомогенна солідна структура
(86,9%), знижена ехогенність (71,2%), низька та помірна васкуляризація (92,1%). На відміну від первинних пухлин, вони частіше були солітарними (63,4%), овальними (60,2%), чітко обмеженими псевдокапсулою (88,5%). Findings are presented of dynamic examination of 443 patients with soft tissue sarcoma (STS) and 48 patients with aggressive fibromatosis. Relapses were identified in 85 (19.2%) patients with STS and 11 (22.9%) patients with aggressive fibromatosis. Based on ultrasound examination, STS relapses featured: homogenous and non-homogenous solid structure (86.9%), decreased echogenisity (71.2%), and low to moderate vascularization (92.1%). Contrary to prime tumors, they were solitary (63.4%), oval (60.2%), and clearly confined by a pseudocapsule (88.5%) in most cases.