Юридична відповідальність: сучасні погляди, дискусії та концепції - Аземша, І.Б. (Часопис Київського університету права, 2010)
Відповідальність за своїм змістом - широке поняття. На жаль, дотепер досить повно не висвітлений термін відповідальності, його сутність та види, хоча і застосовується у багатьох монографічних роботах та статейних викладах. Особливе значення має застосування категорії «юридична відповідальність», оскільки без належної системи юридичної відповідальності право стає безсилим. У даній статті автор спробує розкрити та дослідити під різними кутами зору цю проблематику. Ключові слова: відповідальність, юридична відповідальність, соціальна відповідальність, позитивна та негативна юридична відповідальність, зміст юридичної відповідальності, санкція за правопорушення. Ответственность по своему содержанию - обширное понятие. К сожалению, до сих пор достаточно полно не освещён термин ответственности, его суть и виды, хотя и используется во многих монографических работах и статейном изложении. Особое значение имеет использование категории «юридическая ответственность», т.к. без должной системы юридической ответственности право становится бессильным. В данной статье автор предпринимает попытку раскрыть и изучить с разных сторон эту проблематику. Ключевые слова: ответственность, юридическая ответственность, социальная ответственность, позитивная и негативная юридическая ответственность, суть юридической ответственности, санкция за правонарушение. The notion «responsibility» has a wide meaning. The term «responsibility» its essence and kinds aren’t thrown light upon, but they are used in many monographs and articles. The category «legal liability» has special importance, because the low is powerless without the necessary system of legal responsibility. This article is devoted to the research of this problem from different points of view. Key words: responsibility, legal liability, social responsibility, positive and negative responsibility, essence of responsibility, sanction for offence.