Конституційний лад України та національна безпека: співвідношення у контексті доктрини верховенства права (rule of law) - Завидняк, І.І. (Часопис Київського університету права, 2010)
Стаття присвячена аналізові поняття конституційного ладу у співвідношенні з національною безпекою України. На основі цього дослідження зроблено висновок, що національна безпека виступає в кількох якостях: конституційного інституту, засобу забезпечення конституційного ладу, конституційної цінності та легітимної підстави обмеження окремих конституційних прав і свобод людини. Ключові слова: верховенство права, конституційний лад, національна безпека, права і свободи людини, правова держава. Статья посвящена анализу понятия конституционного строя в соотношении с понятием национальной безопасности Украины. На основе этого исследования сделан вывод, что национальная безопасность выступает в нескольких качествах: конституционного института, средства обеспечения конституционного строя, конституционной ценности и легитимного основания ограничения ряда конституционных прав и свобод человека. Ключевые слова: верховенство права, конституционный строй, национальная безопасность, права и свободы человека, правовое государство. The article is devoted the analysis of concept of constitutional order in correlation with national security of Ukraine. On the basis of this research a conclusion is done, that national security comes forward in a few qualities: constitutional institute, mean of protection of constitutional order, constitutional value and legitimate foundation of limitation of constitutional human rights and freedoms. Key words: rule of law, constitutional order, national security, human rights and freedoms, state ruling under law.