Поняття та зміст відносин щодо справляння податків (обов'язкових платежів) - Марченко, В.Б. (Часопис Київського університету права, 2010)
В статті аналізується поняття справляння податків та його місце у змісті податкових відносин. Сутність справляння податків визначається як сукупність дій (діяльність) платників та певних державних органів щодо обчислення, контролю та внесення обов’язкових платежів до відповідних фондів. Визначається співвідношення справляння податків із поняттями встановлення, введення, стягнення та адміністрування податків. Ключові слова: податкові відносини, справляння податків, стягнення податків, механізм оподаткування, податкове зобов’язання, адміністрування податків. В статье анализируется понятие взимания налогов и его место в содержании налоговых отношений. Сущность взимания налогов определяется как совокупность действий (деятельность) плательщиков и определенных государственных органов относительно вычисления, контроля и внесения обязательных платежей в соответствующие фонды. Определяется соотношение производства налогов с понятиями установления, введения, взыскания и администрирования налогов. Ключевые слова: налоговые отношения, взимание налогов, взыскание налогов, механизм налогообложения, налоговое обязательство, администрирование налогов. In the article the concept of production of taxes and his place is analysed in maintenance of tax relations. Essence of production of taxes is determined as an aggregate of actions (activity) of payers and tax authorities in relation to a calculation, control and bringing of obligatory payments to the proper funds. Correlation of production of taxes is determined with the concepts of establishment, introduction, exact and administration of taxes. Key words: tax relations, levy of taxes, exact of taxes, mechanism of taxation, tax obligation, administration of taxes.