Криза полісних засад людського життя в рефлексіях стоїків та епікурейців - Неліп, М.І.; Трофименко, М.М. (Часопис Київського університету права, 2010)
Стаття присвячена особливостям розвитку політико-правових поглядів античності, а саме філософським концепціям стоїків та епікурейців. Розглядаються особливості розвитку античного поліса, причини його кризи та занепаду, діалектика їх взаємозв’язку із політичними та правовими вченнями стоїків та епікурейців. Ключові слова: поліс, стоїцизм, епікуреїзм, еллінізм. Статья посвящена особенностям развития политико-правовых взглядов античности, а именно философским концепциям стоиков и эпикурейцев. Рассматриваются особенности развития античного полиса, причины его кризиса, распада и диалектика их взаимосвязи с политическими и правовыми взглядами стоиков и эпикурейцев. Ключевые слова: полис, стоицизм, эпикуреизм, эллинизм. The article deals with peculiarities of development of ancient political and legal views, especially with the philosophic conceptions of stoics and epicureans. The author observes specific nature of ancient polis, reasons of it’s crisis and dialectic interrelationship with political and legal teachings of stoics and epicureans. Key words: polis, stoicism, epicureanism, hellenism.