Фінансування суспільного мовлення в Україні: питання правової охорони - Андрусів, У.Б. (Часопис Київського університету права, 2010)
У цій роботі автором розглядається ряд питань, пов’язаних з фінансуванням організацій суспільного мовлення, зокрема досліджується правова природа джерел фінансування. При цьому аналізуються як положення чинного законодавства України у даній сфері, так і законодавче поле розвинених зарубіжних держав, у яких у цьому напрямку був накопичений та узагальнений великий досвід. Наводяться конкретні рекомендації заповнення існуючих прогалин. Ключові слова: суспільне мовлення, джерела фінансування, абонентна плата, бюджетне фінансування, реклама, європейські стандарти. В этой работе автором рассматривается ряд вопросов, связанных с финансированием организаций общественного вещания, в частности исследуется правовая природа источников финансирования. При этом анализируются как положения действующего законодательства Украины в данной сфере, так и законодательное поле развитых зарубежных государств, в которых в этом направлении был накоплен и обобщен большой опыт. Приводятся конкретные рекомендации заполнения существующих пробелов. Ключевые слова: общественное вещание, источники финансирования, абонентная плата, бюджетное финансирование, реклама, европейские стандарты. In the article the author deals with a number of issues related to funding public broadcasting organizations, in particular studied the legal nature of funding sources. Provisions of the valid Ukrainian legislation in this area along with foreign countries' legislation and European Union law were analyzed, which in this direction has been accumulated and generalized experience. We give specific recommendations, fill existing gaps. Key words: public broadcasting funding, fee, budget financing, advertising, European standards.