Особливості правової охорони прав на службові винаходи у країнах СНД - Яшарова, М.М. (Часопис Київського університету права, 2010)
Представлена наукова стаття присвячена дослідженню особливостей правової охорони прав на службові винаходи у країнах СНД, що є особливо актуальним в умовах міжнародної співпраці, а, відповідно, й приведення національного винахідницького законодавства до світових вимог. На підставі проведеного аналізу зроблено висновок, що особливості службових винаходів, які відрізняють їх від інших об’єктів промислової власності з урахуванням досвіду країн СНД, особливо близьких Україні за історичним корінням, повинні бути враховані законодавцем при розробці проекту Закону про службові винаходи. Ключові слова: законодавство, об’єкти інтелектуальної власності, відносини промислової власності, службові винаходи, патентування. Представленная научная статья посвящена исследованию особенностей правовой охраны прав на служебные изобретения в странах СНГ, что особенно актуально в условиях международного сотрудничества и приведения национального изобретательского законодательства в соответствие с мировыми требованиями. На основании проведенного анализа сделан вывод, что особенности служебных изобретений, которые отличают их от других объектов промышленной собственности с учетом опыта стран СНГ, особенно близких Украине по историческим корням, должны быть учтены законодателем при разработке проекта Закона о служебных изобретениях. Ключевые слова: законодательство, объекты интеллектуальной собственности, отношения промышленной собственности, служебные изобретения, патентования. Presentation of scientific paper is devoted to investigation of the legal protection of the rights to service inventions in the CIS, which is especially important in the context of international cooperation and harmonization of national inventive legislation into line with international requirements. Based on the analysis concluded that the characteristics of employee inventions, which distinguish them from other objects of industrial property, taking into account the experience of the CIS countries, especially Ukraine, close to the historical roots, should be addressed to beat the legislator in drafting the Law on Employee’s Inventions. Key words: legislation, objects of intellectual property, relations of industrial property, employee inventions, patenting.