Прогностичне значення щільності мікросудин у серозних аденокарциномах яєчника - Несіна, І.П.; Романенко, О.В.; Грінкевич, В.М.; Юрченко, Н.П.; Свінціцький, В.С.; Бучинська, Л.Г. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2008)
Проведене дослідження показало значну гетерогенність щільності мікросудин (ЩМС) в серозних аденокарциномах яєчника, яка була найбільш виражена в низькодиференційованих пухлинах. Встановлено, що у хворих, термін життя яких складав менше 5 років, ЩМС у пухлинах та експресія білка р53 були достовірно вищими, а експресія рецепторів естрогенів (РЕ) — достовірно нижчою, порівняно з такими у хворих, що були живі після операції 5 років і більше. Визначено, що утворення віддалених метастазів у аденокарциномах яєчника відбувається на фоні низького рівня експресії РЕ. Отримані дані свідчать, що для оцінки перебігу серозного раку яєчника перспективним є визначення ЩМС, експресії р53 та РЕ в якості прогностичних маркерів пухлинного процесу. Current study has demonstrated that microvessel density (MVD) in ovarian serous carcinomas was very heterogeneous, especially in G3 adenocarcinomas. Patients who lived less than 5 years were shown to have significantly increased MVD and p53 expression and decreased estrogen receptors (ER) expression compared to those who lived longer after the operation. It has also been established that metastases occur on the background of high ER expression. The obtained data prove that the study of MVD, p53 and ER expression in serous ovarian cancer is very perspective and can be used as prognostic markers of this disease course.