Генезис миротворчостої діяльності - Панченко, Л.Є. (Часопис Київського університету права, 2010)
У науковій статті автор досліджує еволюцію становлення і розвиток концепції миротворчості, обґрунтовуючи її початок з теорії конфлікту; наводить відомих теоретиків зазначеної доктрини; аналізує значення Статуту Ліги Націй та Статуту ООН у вдосконаленні миротворчої діяльності; приводить вперше сформовані поняття Й. Галтунга - миротворчі операції, операції з підтримання миру та миробудівництво. Ключові слова: миротворчість, миротворчі операції, миробудівництво, операції з підтримання миру, конфлікт, протиборні сторони, система колективної безпеки, загальносвітовий правопорядок, мирне врегулювання спорів, «загроза миру», міжнародне співтовариство. В научной статье автор исследует эволюцию формирования и развития концепции миротворчества, обосновывая ее истоки теорией конфликта; приводит известных теоретиков указанной доктрины; анализирует роль и значение Устава Лиги Наций и Устава ООН относительно совершенствования миротворческой деятельности; указывает впервые сформированные Й. Галтунгом понятия - миротворческие операции, операции по поддержанию мира, миростроительство. Ключевые слова: миротворческие операции, операции по поддержанию мира, миростроительство, конфликт, противоборствующие стороны, система коллективной безопасности, общемировой правопорядок, мирное урегулирование споров, «угроза миру», международное сообщество. The author researches the forming and development evolution of the concept of peacekeeping, she bases its background on the conflict theory, gives famous theorists of the referred doctrine, analyses the importance of Charter of the League of Nations and UN Charter relating to improvement of peacekeeping activity, the authors provides first formed by J. Hultung notions, such as peacemaking, peacebuilding, peacekeeping. Key words: peacemaking, peacebuilding, peacekeeping, conflict, belligerents, the system of collective security, global order, peaceful settlement of disputes, threat to peace, international community.