Сутнісні та інструментальні складові механізму зближення національних правових систем - Ротару, А.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Механізм зближення національних правових систем розглядається як глобальне явище, і як процес, який надалі постійно прогресуватиме. Виділяється ряд спрямувань процесу посилення взаємодії міжнародної і внутрішньодержавної правових систем. Актуальність даної теми зумовлена участю України у великій кількості міжнародних угод по зближенню права, а також її участю в діяльності як універсальних, так і регіональних механізмів по здійсненню уніфікації і гармонізації. Ключові слова: інтеграційні процеси, інтелектуальні ресурси, інтернаціоналізація, міждержавна координація, міжнародне право, методи правового регулювання, національні правові системи, правова політика, правові норми. Механизм сближения национальных правовых систем рассматривается как глобальное явление, и как процесс, который в дальнейшем постоянно будет прогрессировать. Выделяется ряд направлений процесса усиления взаимодействия международной и внутригосударственной правовых систем. Актуальность данной темы обусловлена участием Украины в большом количестве международных соглашений по сближению права, а также ее участием в деятельности как универсальных, так и региональных механизмов по осуществлению унификации и гармонизации. Ключевые слова: интеграционные процессы, интеллектуальные ресурсы, интернационализация, межгосударственная координация, международное право, методы правового регулирования, национальные правовые системы, правовая политика, правовые нормы. The mechanism of rapprochement of the national legal systems is examined as the global phenomenon and as a process which in future will make progress constantly. There is selected the row of directions in process of strengthening cooperation in international and domestic legal systems. Actuality of this theme is conditioned in participation of Ukraine in great number of international agreements on rapprochement of right, and also its participating in activity of both universal and regional mechanisms on realization of standardization and harmonization. Key words: integration processes, intellectual resources, internationalization, intergovernmental coordination, international law, methods of the legal adjusting, national legal systems, legal policy, legal norms.