Типологія референдної демократії: західноєвропейська теорія та практика - Оніщук, М.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Стаття присвячена актуальним проблемам утвердження референтної демократії в Україні з урахуванням позитивного зарубіжного досвіду розбудови відповідних демократичних конституційно-правових режимів. Здійснюється типологія референтної демократії в сучасному світі та досліджуються три первинні моделі референтної демократії - швейцарська, французька та американська. Аналізуються їх здобутки і прорахунки, виокремлюються складники, які можуть бути використані при формуванні референтної демократії в Україні. Ключові слова: референдум, референтна демократія, типологія референтної демократії, модель референтної демократії. Статья посвящена актуальным проблемам учреждения референдной демократии в Украине с учетом позитивного зарубежного опыта построения соответствующих демократических конституционно-правовых режимов. Осуществляется типология референдной демократии в современном мире и исследуются три первичные модели референдной демократии - швейцарская, французская и американская. Анализируя их свершения и просчеты, вычленяются составляющие, которые могут быть использованы при формировании референдной демократии в Украине. Ключевые слова: референдум, референдная демократия, типология референдной демократии, модель референдной демократии. The article is devoted to pertinent problems of the establishment of a referendum-based democracy in Ukraine taking into account the positive foreign experience of creation of corresponding democratic constitutional law regimes. A typology of referendum based democracies in the modern world is carried out and three primary models of referendum-based democracies are researched – the Swiss, French and American systems. Having analyzed their successes and failures (miscalculations), the components which can be used form a referendum-based democracy are singled out. Key words: referendum, referendum-based democracy, typology of referendum-based democracies, models of referendum based democracies.